čtvrtek 12. května 2016

Pochodové cvičení

...naše škola provozuje každoročně. 
V květnu vyrazí děti směr Jalový dvůr (nachází se asi 3km od školy) a připomenou si konec druhé světové války. I když naše obec byla osvobozena už 28. dubna na Jalovém dvoře se ještě 4. května pohybovali němečtí vojáci a ničili všechno co jim přišlo do cesty. A právě 4. května 1945 na Jalový dvůr spadlo ruské letadlo, které němci sestřelili. 
Na místě dopadu je pomník a cíl každoročního pochodu. Žáci 1. a 2. ročníku vyráží jako první a cestou schovávají 10 úkolů (otázek o 2. světové válce) a žáci 3. a 4. ročníku otázky hledají a zapisují si správné odpovědi. 

K Vrtuli, jak se místu s pomníkem říká, jsem s babičkou a dědečkem jako dítě taky několikrát zašla, ale až letos jsem se dozvěděla celý příběh. 
Obyvatelé Jalového dvora byli tenkrát před němci poschovávaní v lese a byli svědky pádu a výbuchu letadla. Potom co doběhli na místo dopadu, uslyšeli bolestné výkřiky vycházející z hořícího letadla. I přes plameny se jim podařilo vytáhnut čtyři ruské členy posádky. Byli na tom hodně špatně, ale lidé dělali co mohli, aby jim pomohli. Bohužel na místo dojeli i němci a k hrůze obyvatel Jalového dvora hodili rusy zpátky do plamenů.
Ostatky vojáků byly pohřbeny pod pomníkem.

Jsem ráda, že si naše děti tuto událost každoročně připomínají a uvědumují si hrůzy války. Na některé události by se prostě nemělo zapomínat. 



Žádné komentáře:

Okomentovat